Doulitsa Press Release Submission

News that change your days

Ny robot på Backaplan bakar pizza dygnet runt

På parkeringen utanför Backaplan står ett trähus, stort som två p-platser. Efter att vd:n och delägaren Jonny Pohjanen provgräddat maskinens premiärpizza sprider sig den typiska doften av bröd, tomat och ost över den regniga parkeringen. Han är inte helt nöjd med gräddningen så inställningarna kommer behöva fixas innan pizzaboden öppnar. Konceptet och maskinen kommer från…

På parkeringen utanför Backaplan står ett trähus, stort som två p-platser. Efter att vd:n och delägaren Jonny Pohjanen provgräddat maskinens premiärpizza sprider sig den typiska doften av bröd, tomat och ost över den regniga parkeringen. Han är inte helt nöjd med gräddningen så inställningarna kommer behöva fixas innan pizzaboden öppnar.

Konceptet och maskinen kommer från Frankrike och bygger på förberedda pizzor som gräddas och serveras direkt ur automaten. Hela processen tar tre minuter och sköts av robotar. Pizzorna kommer att monteras och förgräddas i ett restaurangkök i Högsbo för att sedan köras ut till automaterna.

Det lilla huset på Backaplan är en av tre automater som dykt upp i Göteborg den senaste tiden. De andra två står i Amhult i Torslanda och vid Frölunda torg. Planen är att de ska öppna i helgen, men strul med betalningsdosorna gör att det hänger lite i luften.

– Om det inte blir i helgen så kommer de definitivt öppna i nästa vecka, säger Jonny Pohjanen.

Göteborg andra staden i Sverige

Fizzas första pizzaautomat öppnade i början av 2021 i närheten av Helsingfors i Finland och sedan dess har de utökat till ytterligare 12 platser. Den första i Sverige öppnades i Luleå tidigare i år.

Nu satsar företaget i Stockholm och Göteborg, men Göteborg var lite snabbare med tillstånd. Enligt planen ska det inom fyra år finnas 15 automater runt om i Göteborg och 100 i hela Sverige.

– Göteborg är en större stad med mer folk, så vi kommer behöva bemanna upp mer än i Luleå. Men annars räknar vi inte med några större skillnader, säger Jonny Pohjanen.

De misstänker även att det kan finnas viss skillnad i tycke och smak mellan Västkusten och Norrbotten.

– Vi har många pizzor med griskött och här i Göteborg räknar vi med lite fler folk som inte äter det, så då får vi kanske anpassa oss lite.

Datorn beräknar efterfrågan

Pizzorna är av neapolitansk stil och Jonny Pohjanen berättar stolt om mjölsorter och jästider (00-mjöl och 48 timmar). Totalt kommer de ha tio olika pizzor som ska finnas redo för att beställas dygnet runt.

Kan man lita på att pizzorna i automaten inte hunnit blivit dåliga?

– Datorn mäter den exakta tidpunkten som varje pizza hamnar i kylen och en pizza kommer inte kunna köpas ut om den legat där i mer än 72 timmar. Då kommer den blockas av systemet och vi får hämta ut den manuellt, säger Jonny Pohjanen.

Enligt honom har det i Luleå varit ovanligt att pizzor hinner slängas, men oundvikligen blir det några stycken i veckan.

”Driver du med mig?”

Medan vi står och pratar kommer Liljana, som jobbar med att städa på parkeringen. Hon kollar nyfiket på vad vi sysslar med.

– En robotjävel? Driver du med mig?, säger hon efter att hon hört vad som är på gång inne i huset.

Hon tycker att de låter spännande men är själv lite tveksam.

– Jag tycker vi ska främja människor mer än robotar, men man ska ju inte vara rädd för främmande grejer, säger Liljana.

LÄS OCKSÅ: Restauranger i Göteborg: GP recenserar Grano

LÄS OCKSÅ: Pirogen som lockar till Orient Café vid Backaplan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

About Post Author

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com